
Saskaņā ar statistiku, tad aptuveni ap 80% no cilvēkiem ir nepietiekams
uzturs, bet uzturvielas, kuras tie ikdienā iekļauj savā ēdienkartē. Ja Jūs
pieņemiet lēmumu par svara zaudēšanas, tad neņemot vērā uzturvielu
nepieciešamību noteiktos daudzumos, Jūs variet sevi novest līdz katastrofālam
stāvoklim.
Nav pārsteidzoši, ka Jūs var sākt piemeklēt vājums, pasliktinās ādas
stāvoklis, sejas ādas tonis var kļūt pelēcīgs, mati un nagi kļūst neveselīgi un
trausli, tās pavisam noteikti ir top saraksta sekas nesabalansētai diētai.
Ir cilvēki, kuri baidās ēst produktus, kuros ir augsts olbaltumvielu
saturs, galvenokārt tas notiek pēc slavenās Dukāna diētas ievērošanas.
Bet pie vainas nebūt nav proteīns (olbaltumvielas), bet gan neadekvātā dietas
metode, ko ir radījis franču uztura speciālists Pjērs Dukāns, kuru, starp citu,
Francijas ārstu asociācija jau 2014. gadā izslēdza no savām aprindām tieši šīs
diētas izstrādes un popularizēšanas dēļ.⠀
Tāpēc mums noteikti vajadzētu pārstāt baidīties ēst olbaltumvielas, jo
olbaltumvielas ir viena no vissvarīgākajām uzturvielām, kas nepieciešamas mūsu
organismam.
Tulkojumā no grieķu valodas, proteīns (PROTOS) - nozīmē pirmais. Pat grieķu
senie senči zināja, cik tas ir svarīgi, bet mēs laika gaitā esam kaut kā to aizmirsuši.
⠀
Nu ko, sāksim tad ar 5 svarīgiem faktiem par olbaltumvielām
(proteīnu):
Fakts Nr. 1: Organismam ir vajadzīgas gan
dzīvnieku, gan augu valsts olbaltumvielas
Ir kļūdaini domāt, ka augu olbaltumvielas spēs aizstāt vai pilnvērtīgi
nosegt nepieciešamo dzīvnieku valsts proteīna daudzumu. Pirmkārt jau, pastāv
iespēja par daudz uzņemot tieši augu valsts olbaltumvielas viegli pārsniegt
noteikto ogļhidrātu dienas normu, jo katram augam sastāvā ir ogļhidrāti. Otrkārt,
augu valsts olbaltumvielas nesatur visas organismam nepieciešamo aminoskābju
sastāvu.
Dzīvnieku olbaltumvielas tiek uzskatītas par pilnīgākām - tās satur 8
neaizvietojamās aminoskābes, kas nepieciešamas ķermeņa normālai darbībai, B
grupas vitamīnus, dzelzi, kas nepieciešama imūnsistēmas uzturēšanai,
vairogdziedzerim, Omega-3 alfa-linolskābes veidā
Vidēji augu un dzīvnieku olbaltumvielu attiecībai jābūt 40/60. Arī augu
valsts olbaltumvielas organismā pilnībā neuzsūc (50-70%), savukārt dzīvnieku
olbaltumvielas absorbē līdz 95% Tāpēc atcerieties - līdzsvars ir svarīgs visā.
⠀
Fakts Nr. 2: Ikdienas nepieciešamo olbaltumvielu
daudzums katram ir atšķirīgs.
⠀
Visu diētu viena no galvenajām kļūdām ir tā, kad jums tiek piedāvāta viena
ēdienkarte visiem vienādi, neatkarīgi no tā, vai jums ir papildus 5 kg vai 25
kg, vai jums ir aktīvas ikdienas aktivitātes vai nav vispār, vai jūs nodarbojaties
ar sportu sporta zālē vai nē?
Bet visi augstāk minētie faktori, ietekmē olbaltumvielu nepieciešamības
daudzumu. Ja mēs neuzņemam mums nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu, kādam ne
tik svarīgam (pēc mūsu organisma domām) ķermeņa daļām tas trūks.
Ja organisms stāv priekšā izvēlei izvēlēties kādu daudzumu iekšējo rezervju
aminoskābju daudzumu izmantot un kam noņemt, lai funkcionētu, kā Jūs domājat,
ko viņš izvēlēsies matus vai nagus, kā tu domā?
Skaistas matu lokas un stingri nagi, tas nav tik svarīgi, lai organisms
dzīvotu, tieši tāpēc parasti, pirmām kārtām, vienmēr bojājās tieši skaistums,
izskats, un pēc tam tad seko jau daudz nopietnākas sekas.
Fakts Nr. 3: No olbaltumvielām var pieņemties
svarā
Šis fakts būs ļoti svarīgs tiem, kam ļoti garšo gaļa, un ir liekais svars.
Apēdot pat tikai vistas krūtiņu ar salātiem, tiešām reāli ir pieņemties
svarā, ja gaļu apēdīsiet kilograma daudzumā.
Atceramies, ka, 1 gr. olbaltumvielu ir 4 kkal (tāpat kā ogļhidrāti), un kā
jau mēs zinām, liekas kalorijas jebkurā gadījumā aiziet uz tauku uzglabāšanās
rezervēm.
Protams, vistas krūtiņu tik daudz nepaēdīsi, bet visādu ketto diētu mīļotajiem,
kuri tā arī joprojām nav nometuši svaru, ieteikums – pārskatiet savu ēdienkarti
no kaloriju daudzuma viedokļa, pat tad ja, ja ēdiet tikai gaļu un salātus.
Fakts Nr.4: Olbaltumvielas iedalās ātras un
lēnajās.
Zinot šo faktu, mēs varam vadīt savu organismu. Ja Jūs ziniet, ka Jums
plānojās liels pārtraukums starp ēdienreizēm, tad labāk apēst ēdienu ar zemas pārstrādāšanās
olbaltumvielām – biezpiens, liellopa gaļa, vista, soja. Kā arī, rekomendējās
šos produktus lietot tieši vakarā, īpaši tiem, kam patīk ēst vēlu vai ir
tieksme pēc ēšanas naktī. Bet sekojam līdzi protams, tauku daudzumam!
Olas, zivis un jūras veltes – tās ir ātrās olbaltumvielas. Jūs vienmēr
variet paši uz sevi pamēģināt, kas uz Jums strādā viss labāk, dodot sāta
sajūtu.
Fakts Nr.5: Proteīns – lielisks variants,
lai uzņemto diennakts nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu.
Daudzi cilvēki baidās no proteīna, uzskatot ka tā ir briesmīga ķīmija.
Īpaši ja tā ir liela burka no sporta veikala, galvas izmēra lieluma iepakojumā.
Bet, pēc fakta, ja ir problēmas uzņemt ar ēdienu nepieciešamo daudzumu ar
olbaltumvielām, tad proteīns ir lieliska alternatīva.
Tomēr, nepērciet nezināmas izcelsmes proteīna pulverus no apšaubāmiem
tirgotājiem, labs proteīns maksā attiecīgu cenu. Tas ir svarīgi!
Noteikti drīkst savā ikdienā ieviest proteīna gardumus, cepumiņus,
batoniņus u.c.